torsdag 10 oktober 2013

Dvärgschnauzer och deras öron

En dvärgschnauzer ska enligt standard (se länklista) ha hängande öron, men eftersom de var kuperade tidigare har man avlat på djur där man inte vetat hur öronen egentligen sett ut (så många dvärgschnauzer har lite lustiga öron).

Även om din valp ärvt hängande öron kan de ställa sig upp om du inte sköter dem ordentligt när de är valp. Brosket i öronen är mjukt och stelnar när valpen blir äldre, det gäller att de stelnar när de är hängande. Brosket börjar stelna när valpen tappar sina mjölktänder men stelnings-processen pågår en tid.

Vad göra?
1) Jo du behöver hålla håret riktigt kort under öronbasen (där det gärna blir en buske) och på kinden så att öron kan hänga och inte lyfts upp av håret.

2) Låt håret på öronens översida (samt på insidan av öronlappens yttre halva) vara kvar som tyngd, det hjälper öronen att hänga. Om du lämnar in valpen för trimning så säg till om öronen, annars klipps de med maskin och kan ställa sig upp. Det är ok att klippa kanterna på öronen.

Hoppas att det här var till hjälp!
Kolla gärna igenom länklistan för mer information om schnauzer.


3) En annan sak som du behöver göra då och då är att rycka håren i hörselgången med pincett för att undvika irritationer i örat (vaxet fastnar i håren och det blir stopp).

Kram Jonna
Ps. Valpköpare - kontakta mig gärna om ni har några frågor om er valp, bättre att fråga en gång för mycket!
Ps. Om ett öra ändå börjar stå upp kan du tejpa öronen eller limma örat mot kinden med ett speciellt lim. Kontakta mig om det händer så informerar jag mera.

1 kommentar:

  1. Vad är det för tejp och lim. Finns det i djuraffären att köpa.

    SvaraRadera